Materialer og miljø

Merinoull: Merino er en egen sauerase. Det finnes flere varianter av rasen, men felles for dem alle er at rasen er utviklet for ullproduksjon. Merinoull er kjent som den fineste og mykeste ullen. Merinoull tilpasser seg raskt endrede temperaturforhold. Den luftige strukturen gjør at ullen isolerer både mot kulde og varme, og sørger for jevn kroppstemperatur. Vår merinoull er Woolmark-sertifisert og kommer fra Sør-Afrika og er mulesing-fri. Woolmark-logoen indikerer at ullen som er brukt i plagget er 100 % pure new wool.

Ull: Ull er et naturmateriale med fantastiske egenskaper og har sitt opphav fra hårene til dyr som sau, geit, alpakka, lama og kanin. Ull er et naturlig, animalsk fiber som er varmeregulerende, som trekker til seg fuktighet og som varmer selv når det er vått. Ull er selvrensende og har bakteriehemmende egenskaper. For å skåne ullplaggene dine kan du med fordel lufte ullgenserne dine oftere enn du vasker dem.

Kasjmir: Kasjmir-ull kommer fra kasjmir-geita, og er et av de mykeste og mest eksklusive naturmaterialene det lages klær av. Kasjmir-geita produserer kun 200 – 300 gram kasjmirull i løpet av ett år, og det er kun nok til én genser av medium størrelse. Fibrene i kasjmirullen er kortere enn fibrene i annen ull, noe som gjør den mer sensibel enn andre typer ull. De korte fibrene er også grunnen til at plagg i kasjmir kan nuppe. Nupper på en kasjmirgenser kan kjemmes bort med en kasjmirkam.

Mohair wool blend: Mohair er et silkeaktig fiber fremstilt av hårene fra Angora-geita. I motsetning til vanlig ull er mohair-fiberen glatt og tynn. Dette gjør at mohair ikke nupper eller krymper, derimot er kvaliteten veldig glansfull og myk. Mohair klør derfor også mindre og oppleves myk mot huden. Så hva ligger i navnet mohair wool blend? Vår mohair blend er sammen satt av 43% nylon, 22 % akryl, 19% mohair, 13% ull og 3% spandex en miks som gjør plagget mer slitesterkt og fargen klar og fin.


Økologisk bomull: Dyrking av økologisk bomull foregår uten bruk av kjemiske sprøytemidler og kunstgjødsel, og jordsmonnet beskyttes gjennom vekseljordbruk.

Lin: Den slitesterke stoffkvaliteten lin fremstilles av plantefiber hentet fra linplanten. Linproduksjon krever mindre vannforbruk enn for eksempel tradisjonell bomullsproduksjon, noe som gjør lin til et mer miljøbesparende alternativ. Lin puster godt, kjennes mykt og varmt om vinteren, men svalt i varmere temperaturer. Lin er naturlig antibakterielt og tiltrekker seg ikke støv, noe som gjør kvaliteten allergivennlig. Lin er lettvasket og tørker fort. Bruk skånsomt vaskemiddel, som Milo, for å bevare fibrene. Etter første vask vil et linplagg krympe mellom 3 og 7 prosent avhengig av strukturen på stoffet.

Viskose: Viskose er en svært allsidig fiber, laget av cellulose fra blant annet trevirke. Den har god komfort og oppleves myk og behagelig mot huden. I tillegg er den pustende og ikke-isolerende. Viskose har en fin glans og godt fall, og er mer fuktabsorberende enn bomull. Viskose kan krympe noe i vask og bør strykes for å komme tilbake til sin opprinnelige form.

Tencel: Tencel er et av våre mest miljøvennlige tekstilmaterialer, og lages av FSC-sertifisert (Forest Stewardship Council), som betyr at den fremstilles av cellulose fra bærekraftig skogdrift. Tencel er mer fuktabsorberende enn bomull, mykere enn silke og kjøligere enn lin. Trær som brukes i produksjon blir erstattet, og selve råvareproduksjonen forbruker CO2 og produserer oksygen. Skogsdriften foregår på områder som ikke passer til matjord og kommer dermed ikke i konflikt med matproduksjon. Tencel bearbeides i et lukket system. Tencel krever langt færre kjemikalier enn tradisjonell viskose og tilnærmet 100 % av kjemikaliene gjenbrukes. Resten blir renset. Produksjonen av denne fiberen er mer skånsom for miljøet da den bruker mindre vann og kjemikalier og den kjemiske prosessen skjer i et sluttet kretsløp. Kilde: Lenzing Group

Resirkulert polyester: Resirkulert polyester lages av gamle plastflasker og restavfall fra tekstilproduksjon. Resirkulert polyester er et slitesterkt og vaskbart stoff som beholder fargen sin til tross for vask og eksponering av sollys. Ved produksjon av resirkulert polyester brukes det mindre energi, og utslipp av klimagasser og kjemikaliebruk reduseres. Ved å resirkulere, reduserer vi også avfallsmengden.

Woolmark: Woolmark er verdens mest kjente tekstilfiber-sertifiseringsmerke. Woolmark-logoen garanterer at plagget er laget av 100% ren ny ull og at kvaliteten på plagget er godkjent av The Woolmark Company. Alle Days Like This plagg som består av 100% merinoull er Woolmark-sertifisert. Sertifiseringen fra The Woolmark Company innebærer at ullfiberen er testet etter strenge spesifikasjoner, og kun de produsentene av ullfiber som består denne testen kan bruke Woolmark-logoen på sine plagg. Det er ullen som sertifiseres, og det er den Woolmark-sertifiserte ullen vi kjøper til produksjon av mange av våre strikkeplagg. Garnnøstet til Woolmark er en verdenskjent logo som forsikrer oss om både om kvaliteten på ullen og at den tåler maskinvask på ullprogram.

Better Cotton Initiative (BCI): BCI eksisterer for å fremme bedre bomullsproduksjon på verdensbasis. Målet er å sikre bedre produksjonsvilkår for bøndene som produserer bomull samt miljøet der bomull dyrkes. Bønder som er medlem av BCI får opplæring i hvordan
de kan anvende sprøytemidler, gjødsel og vann på en mer effektiv og sparsom måte. De får også økt kunnskap om jordsmonn og biologisk mangfold. BCI jobber også for bedre vilkårene for arbeiderne, samt bidra til økt informasjon og kunnskap arbeiderne imellom.

Responsible Down Standard (RDS): RDS-sertifiseringen forbyr tvangsforing og plukking av fjær på levende fugler. Sertifiseringen påser at dyrevelferden ivaretas fra klekking til slakting. RDS dun og fjær kan identifiseres gjennom hele verdikjeden slik at dun og fjær som ikke er RDS-sertifisert ikke kan bli forvekslet. Hvert steg i produksjonsprosessen blir kvalitetssikret av et tredjeparts sertifiseringsorgan. Det er kun produkter med 100 % RDS-sertifisert dun og fjær som får bære RDS-logoen.

Water repellent: Bionic Eco-Finish er en impregnering helt fri for fluorkarboner og et mer
miljøvennlig alternativ for å gjøre et plagg vannavvisende. Impregneringen endrer ikke plaggets struktur eller pusteegenskaper, men sørger for at plagget bedre tåler bruk og slitasje.

Svanemerket: Svanemerket er Nordens offisielle miljømerkeordning, og har som filosofi at miljø ikke skal være for de få – alle kan gjøre noe for å redusere miljøpåvirkningen. Litt hver dag. Svanemerket er en ikke-kommersiell merkeordning og vurderer hele produktets livssyklus når de skal avgjøre om produktet er et godt miljøvalg. Svanemerket indikerer at klærne er produsert på mest mulig miljøvennlig måte uten å forurense nærmiljøet. Svanemerkede plagg er helt fri for miljøgifter, tungmetaller og hormonforstyrrende kjemikalier. Alle kjemikalier som brukes i produksjonsprosessen fra fiber til ferdig plagg er kontrollert og godkjent av Svanemerket. Svanemerket-sertifiseringen stiller også strenge krav til gode arbeidsforhold for de ansatte.